Blogs

Terug naar overzicht

Je bent niet vaak in je badkamer, maar het moet er wel aangenaam zijn: hoe verwarm je ze efficiënt?

Vloerverwarming
Hecht je veel belang aan comfort, dan is vloerverwarming een mogelijke optie. “Vloerverwarming zorgt niet alleen voor de basisverwarming, maar ook voor een optimale verdeling van de warmte. Ze biedt een behaaglijk en warm vloeroppervlak, zodat je geen koude voeten hebt.” “Door de oppervlakte zijn die systemen in badkamers helaas meestal onvoldoende om een goede (en snelle) comforttemperatuur te bereiken. De reactiviteit qua verwarmen is relatief traag.
Voor een snelle temperatuursverhoging is vloerverwarming in de badkamer niet geschikt.” Afhankelijk van onder meer het vloeroppervlak, het type installatie, de afstand tussen de verwarmingsbuizen en het gebruik van het systeem als hoofdverwarming of bijverwarming, kost vloerverwarming voor de badkamer tussen 17 en 75 euro per m².
Handradiotor
Een andere warmtebron voor de badkamer is de handdoekdroger. “Bij grotere, performantere toestellen en met een hoge systeemtemperatuur waarborgt een handdoekdroger de basisverwarming. De verdeling van de warmte is echter minder optimaal.” Ook dit systeem is meestal onvoldoende om een goede en snelle comforttemperatuur te bereiken.
“De reactiviteit qua verwarmen is bij de toestellen goed en een snelle temperatuursverhoging is mogelijk. In combinatie met vloerverwarming kan een handdoekdroger de functie als verwarmingsbooster overnemen.” De prijs voor een handdoekdroger ligt tussen 100 en 1.700 euro.
Booster
Met een cv-booster, elektrisch of via een radiator, kan je de nodige warmte creëren in de badkamer. “Je kan ze in combinatie met vloerverwarming en een handdoekdroger gebruiken. De toestellen beschikken over voldoende thermisch vermogen om de temperatuur snel te verhogen.”
Persoonlijke behoefte
Op basis van bovenstaande indicaties zijn heel wat combinaties mogelijk, die een verkoper of installateur dan individueel met de klant bekijkt. “Dat is af te stemmen met je leefgewoonten, eisen qua comfort, het beschikbare budget en de uiteindelijke gebruikskosten van de systemen”
bron : livios